Università Cattolica del Sacro Cuore
Università Cattolica del Sacro Cuore

Workshop A.I.S.E.T.O.V 2019

21 Giugno 2019

Università Cattolica del Sacro Cuore, Piacenza
Venerdì 21 Giugno 2019, Residenza Gasparini – Fienile

Trace elements in food:
application with ICP-MS and ICP-MS/MS

08:45

Welcome coffee e registrazione dei partecipanti

09:15 

Saluti di benvenuto
Prof. Marco Trevisan - Preside della Facoltà di Scienze Agrarie, Alimentari e Ambientali UCSC

09:30

» Total flexibility and unrivalled control of interferences in reaction mode by ICP-MS/MS technique
Andrea Carcano - Agilent Technologies

9:55

» The use of ICP-MS & ICP-MS-MS techniques for food geographic traceability
Claudio Baffi - Università Cattolica del Sacro Cuore di Piacenza

10:20

» Traceability of protected geographical indication (PGI) Sorrento lemon by chemiometric analysis of the soil and juice mineral composition
Luigi Ruggiero - Università di Napoli Federico II

10:40

» Geographical identification of Chianti red wine based on ICP-MS element composition
Gian Maria Beone - Università Cattolica del Sacro Cuore di Piacenza

11:00 

Coffee Break

11:30

» Current status and future perspectives in terms of trace elemental speciation analysis in food products
Petru Jitaru - French Agency for Food, Environmental and Occupational Health & Safety ANSES - Parigi

12:10

» Uptake and translocation of arsenic species and cadmium in rice grain
Maria Martin – Università degli Studi di Torino

12:40

» Selenium bio fortification in rice
Maria Chiara Fontanella - Università Cattolica del Sacro Cuore di Piacenza

13:10 

Lunch - Seguito da visita ai laboratori con ICP-MS e ICP-MS/MS

15:00

» Determination of trace elements in nanoparticle form in food and biological matrices
Federica Aureli - Istituto Superiore di Sanità ISS - Roma

15:40

» The role of single particle ICP-MS with microsecond time resolution in a multi-technique approach for unveiling the transformations of ingested metal-based nanoparticles
Francesca Ferraris - Istituto Superiore di Sanità ISS - Roma

16:00

» Single particle ICP-MS as a screening tool to detect TiO2NPs in edible mussels
Federica Gallocchio - Istituto Zooprofilattico Sperimentale delle Venezie IZSVe

16:20

Conclusioni

Programma

Presentazioni online

Sono disponibili le presentazioni dei relatori, visionabili online